Linda Bais

Cursus aanbod Fotografie in 2017

Het aanbod cursussen fotografie van Fotolokatie staat hieronder per cursus beschreven en vindt plaats in Utrecht op een mooie en bijzondere locatie gelegen in het oude stadscentrum. De hoge kwaliteit lessen worden gegeven door Linda Bais, autonoom (kunst)fotograaf, docent fotografie met eerste graads lesbevoegdheid en met zeer ruime ervaring als docent, tevens docent op de Fotoacademie in Amsterdam.

Aan de cursussen kan worden deelgenomen met een digitale of analoge spiegelreflexcamera, hybride of systeemcamera.

Er is mogelijkheid tot het volgen van een fotografisch leertraject, startend bij de korte basiscursussen fotografie (Basis 1 en 2) en eindigend bij de specialistische cursus autonome fotografie. Indien je de beiden basiscursussen direct na elkaar wilt volgen, is er een korting van € 25,- op het totaalbedrag samen van de twee cursussen (bij inschrijving vooraf).

Er wordt lesgegeven in kleine groepen.

Jongeren van 14 t/m 17 jaar kunnen de basiscursussen volgen op aanvraag van (een van de) ouders/verzorgers.

Alle cursussen kunnen ook in de vorm van prive-lessen worden gevolgd. De lessen duren dan 1,5 uur. Bel of mail svp voor de kosten van de prive-lessen.

Inschrijving en meer informatie met betrekking tot alle fotocursussen: stuur een mail via† contact.

top

Fotolokatie - Basiscursus Kort

Basiscursus fotografie (Basis 1): Cameratechniek

In Basis 1 leer je in vier wekelijks opeenvolgende lessen hoe jouw camera werkt en worden de belangrijkste cameratechnische basisaspecten van het fotograferen behandeld. Na deze cursus weet je al behoorlijk veel van de techniek en hoe je met de meest gebruikte handmatige en halfautomatische instellingen betere foto's maakt. De onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • De camera en het belichten(1 les)
 • Beweging (1 les)
 • Gebruik van objectieven in verschillende toepassingen (1 les)
 • Scherpte-diepte gericht toepassen(1 les)
 • Voor meer informatie en inschrijving: mail of bel (zie contact en inschrijving).

  top

  Fotolokatie - Basiscursus Kort

  Basiscursus fotografie 2: Beeld en Vormgeving

  Basis 2 sluit aan op Basis 1, maar kan ook los gevolgd worden. De nadruk in deze cursus ligt op de beeldende aspecten en vormgeving van je foto's, wat wil zeggen dat je de techniek combineert met fotografisch vormgeven. Je ontwikkelt in Basis 2 gevoel voor beeldopbouw en zeggingskracht en je leert begrijpen hoe een goede, interessante of mooie foto beeldend in elkaar zit. Je leert bewuster om de beeldelementen die in een foto aanwezig zijn en in relatie tot elkaar staan, in te zetten voor jouw eigen verhaal.De onderwerpen per les zijn:

 • Kadreren(1 les)
 • Compositie (1 les)
 • Lichtbronnen, Kleur en Sfeer (1 les)
 • Beeldbewerking en portret(1 les)
 • Voor meer informatie en inschrijving: mail of bel (zie contact en inschrijving).

  top

  Fotolokatie _ Het Vervolg

  Vervolgcursus (niveau 1)

  In de vervolgcursus leer je meer specifiekere technieken en verschuift het accent geleidelijk aan naar de inhoudelijke aspecten van het fotograferen:

  De fotografische basistechnieken (Beeld en Techniek zoals in de cursussen Basis1 en Basis2 of deze kennis elders opgedaan) worden in deze vervolgcursus gerichter toegepast om expressie van fotografie te leren begrijpen en te hanteren. Van een 'mooi plaatje' naar een interessante, inhoudelijke foto met betekenis. Er wordt tevens een begin gemaakt met fotograferen aan de hand van een thema en wat er bij komt kijken als je voor een bepaald onderwerp kiest en dit wilt onderzoeken/uitdiepen. Naast inhoudelijke aspecten wordt er dieper op de techniek ingegaan, waaronder flitstechnieken. Je maakt tevens kennis met de digitale workflow. Er zal kritischer worden gekeken naar je foto's dan in de basiscursussen. Na deze cursus kun je doorstromen naar de uitgebreide vervolgcursus Zone V .

  top

  Fotolokatie - Zone V

  Zone V (niveau 2)

  In deze uitgebreide vervolgcursus onderzoek je verschillende fotografische genres met de daarbij behorende inhoudelijke aanpak en technieken. Zone V heeft als doel om richting te geven aan jouw oriŽntatie binnen de fotografie. Elke les belicht een bepaald soort fotografie. Door middel van praktijkopdrachten kun je per genre ontdekken waar je voorkeuren liggen: bij portretfotografie, landschapsfotografie- of bijvoorbeeld actiefotografie. Of misschien is autonome fotografie of documentaire/reportagefotografie meer iets voor je?

  Zone V wordt gegeven door fotograaf en docent Marcel Muller en Linda Bais. De technische en inhoudelijke vakbekwaamheid van beide fotografen/docenten, ieder op hun eigen terrein, maakt dat deze cursus kwalitatief breed is in opzet en mogelijkheden. Naast een creatief gebruik van fotografische genres aan de hand van thema's vormt fotohistorie en beeldanalyse een belangrijk onderdeel van de cursus. Het unieke van deze intensieve cursus is dat je in korte tijd veel leert over welke soort techniek je toepast bij verschillende soorten fotografie en daarbij tegelijkertijd je eigen inhoud onderzoekt.

  Voor meer informatie en inschrijving neem contact op met Fotolokatie:contact.

  top

  Fotolokatie - De Autonome Fotograaf

  De Autonome Fotograaf

  Autonome fotografie is iets anders dan toegepaste fotografie; bij autonome fotografie gaat het om expressie van je eigen ideeŽn of gevoel. In deze cursus ga je dus met een eigen of aangedragen thema, idee of onderwerp aan de slag. Je gebruikt fotografie op een creatief inhoudelijke manier om je visie op de wereld vorm te geven. Cameratechniek staat hier volledig in dienst van je idee. Er wordt veel aandacht besteed aan de bespreking van jouw werkproces, schetsfoto's, series en concepten.

  Je kunt de lessen gebruiken om je te blijven oriŽnteren op de vele mogelijkheden en actuele ontwikkelingen binnen de fotografie.

  Er is in elke les ruimte voor discussie over de onderwerpen en thema's. Van de cursist wordt verwacht dat hij/zij hierin een actieve rol speelt. Instroomniveau: basis en vervolgcursus hebben gevolgd bij Fotolokatie of vergelijkbaar opleidingsniveau.

  Aanmelding en inschrijving: via contact.

  top

  Fotowerkbesprekingen

  Fotografen/cursisten (met uitgebreide basis- en vervolgniveau) die geen behoefte meer hebben aan een volledige cursus, maar wel graag hun foto's ter bespreking willen voorleggen aan een ervaren docent en medecursisten/fotografen, kunnen deelnemen aan de portfolioavonden. Indien gewenst kan met een eigen of door de docent opgegeven thema of opdracht worden gewerkt. In deze lessen zullen inspiratiebronnen worden aangedragen en krijg je persoonlijk advies mee om je verder te bekwamen in het door jou gestelde doel.

  De groep bestaat per avond uit maximaal 6 deelnemers. De portfolioavonden vinden 1x in de 4 weken plaats. Je kunt je per avond aanmelden of meteen voor meerdere avonden. De kosten per avond zijn Ä 30,- zonder opdracht en Ä 40,- met opdracht. Aanmelding en inschrijving: via contact.

  De fotobespreekavonden vinden plaats op woensdagavonden van 19.45 - 22.00 uur.

  Bijeenkomsten: 27 september, 1 november, 29 november 2017