Linda Bais

Fotografie reflectie en beschouwing bij Fotolokatie Utrecht

Cursus geschiedenis van de fotografie

Cursus fotohistorie 'Van Pigment tot Pixel'

Fotolokatie organiseert in Utrecht de historisch-theoretische cursus 'Van Pigment tot Pixel' in samenwerking met HetFotoAtelier.

Start: 25 januari 2018

In 2018 biedt Fotolokatie wederom in samenwerking met HetFotoAtelier in Utrecht onderstaande serie van vijf lessen historie van de fotografie in Utrecht-centrum. Tijdens de lessen wordt de korte omvangrijke fotografiegeschiedenis - vanaf de voorlopers tot aan de hedendaagse fotografen anno 2017- op een unieke wijze gedoceerd. Bijzonder onderdeel van de cursus is dat er originele foto's uit de begintijd van de fotografie live te zien zijn en je deze kunt bestuderen, onder anderen zeldzame daguerreotypie‘n en zoutdrukken uit de begintijd van de fotografie. Hieronder volgt een beschrijving per les:

1) De eerste les volg je de voorlopers van de fotografie tot aan de drie uitvinders in Frankrijk en Engeland tussen 1826 -1842: wat leidde uiteindelijk tot de uitvinding en de verschillende toepassingen van de fotografie?

2) De tweede les behandelt de diverse fotoprocede‘s waaronder daguerreotypen, glasplaattechniek, albuminedrukken, platinadrukken, fotogravures en zoutdrukken. Voorbeelden van historische camera' s geven je een goed beeld van de ontdekkingen van de eerste fotografen.

3) De derde les staat in het teken van de relatie van de fotografie met de schilderkunst. Er was een enorme de strijd om erkenning voor fotografie als kunstzinnig medium. Hoe hebben fotografen en schilders elkaar beïnvloed en hoe is dat vandaag de dag?

4) De vierde les behandelt alle stromingen en soorten fotografie. Wat zijn de kenmerken van die stromingen en hoe kun je ze onderscheiden? In HetFotoAtelier krijg je in deze les gelegenheid om de prachtige verzameling boeken te bekijken.

5) De laatste les gaat over fotografie als hedendaagse kunstvorm (autonome fotografie) met de nadruk op de fotografie van de afgelopen 25 jaar. Welke verschillende stijlen kun je onderscheiden en wat tonen de belangrijkste Nederlandse fotomusea als het gaat om autonome fotografie?

  • Data: 25 januari, 1, 8, 15 en 22 februari
  • Docent: Linda Bais
  • Tijd: 19.30 – 21.45 uur
  • Locatie: Lange Nieuwstraat 2 en bij HetFotoatelier op Lange Nieuwstraat nr. 86, Utrecht
  • € 150,-
  • Aanmelden: info@fotolokatie.nl